Team Jayco AlUla domineert Australische kampioenschappen

maandag 8 januari 2024

Sponsoring

Team Jayco AlUla is 2024 goed begonnen door de Australische kampioenschappen te domineren. De ploeg veroverde nationale titels in alle wedstrijden voor elite mannen en bezette het volledige podium in de wegwedstrijd.

Nieuwkomer Luke Plapp won zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Zijn teamgenoot Chris Harper behaalde zilver in die twee evenementen, terwijl Michael Hepburn brons won in de tijdrit en Kelland O'Brien hetzelfde deed in de wegwedstrijd. Een andere nieuwe renner bij het team, sprinter Caleb Ewan, won het criterium bij de mannen.

Plapp, die dit jaar bij Team Jayco AlUla kwam na twee seizoenen bij Ineos Grenadiers, begon zijn nationale campagne met het winnen van de tijdrit op zijn Trinity Advanced Pro TT-fiets met een CADEX Aero WheelSystem. De 23-jarige renner snelde door het 37,5 km lange parcours en eindigde 33 seconden voor Harper om zijn tweede TT-nationale titel te verdienen, na degene die hij in 2021 won.

"Dit is speciaal", zei Plapp, die de Giant Pursuit TT-helm droeg tijdens zijn winnende tijdrit. "Ik voel me thuis bij Jayco AlUla. Ik ben terug in de kampioenstrui voor de tijdrit, die heb ik gemist sinds 2021."

De tweede race voor de Elite Men was het criterium. Rijdend in steun van hun nieuwe sprinter Caleb Ewan, die etappes heeft gewonnen in alle drie de grote rondes, controleerde het team de race en haalde verschillende ontsnappingen terug. Op de laatste van de 40 ronden zorgden O'Brian en Blake Quick voor een leadout, en de 29-jarige Ewan snelde met een verpletterende sprint naar de finish.

"Ik wilde het jaar goed beginnen hier bij het criterium", zei Ewan nadat hij de criterium-titel voor de vierde keer in zijn carrière had gewonnen. "Het team heeft geweldig werk geleverd en we reden behoorlijk aanvallend."

Het laatste evenement voor het team was de wegwedstrijd van zondag, een race over 186 km die 16 ronden op een heuvelachtig 11,6 km lang circuit omvatte. Plapp en Harper ontsnapten meer dan 100 km voor het einde. Rijdend op hun Propel Advanced SL-teamfietsen met CADEX 50 Ultra WheelSystems en Giant Rev Pro-helmen die bij hun nieuwe teamtenues pasten, werkten de twee samen gedurende de rest van de race, waarbij Harper Plapp hielp zijn derde opeenvolgende Australische nationale wegtitel te behalen.

Plapp en Harper eindigden meer dan zes minuten voor het peloton, en hun teamgenoot O'Brien won vervolgens de sprint om de laatste podiumplaats te behalen.

"Ik denk dat we vanaf het begin alles onder controle hadden", zei Harper. "Plappy vloog absoluut aan het einde daar, dus ik moest hem vragen het een beetje rustiger aan te doen voor mij, maar het is een geweldige dag en een goede start voor ons richting de Tour Down Under volgende week."

Plapp bedankte Harper voor zijn werk en prees het team voor de sterke inspanning. "Dat was geweldig, ik denk dat we vanaf het begin alles onder controle hadden", zei hij. "Ik en Harper hebben een geweldige tijd gehad, ik kan hem niet genoeg bedanken."

Met het succesvolle begin van het nieuwe seizoen richt het team zich nu op de Tour Down Under, de openingsrace van de UCI WorldTour 2024 die plaatsvindt van 16-21 januari in Australië.

Delen